Motiview, den virtuella cykelupplevelsen

Motiview, den virtuella cykelupplevelsen

Se hur Motiviews cykelvideor hjälper till att rehabilitera seniorpatienterna på Karlstads kommunala resurscentrum.

Motivation är nyckeln

När man går omkring inne på resurscentrums lokaler är det fantastiskt att se så mycket välfärdsteknik som finns tillgänglig för att stödja de äldre besökarnas aktivitet och träning. En central rehabiliteringsprodukt är deras speciella stationära träningscykel som är ansluten till Motitechs innovativa virtuella cykelprogramvara: Motiview.

Motiviews lättanvända gränssnitt ansluter motionscyklarna till ett ständigt växande bibliotek med cykelvideor, som kan ta dem som inte längre kan utforska den verkliga världen till platser över hela världen. Med hjälp av en stor bildskärm framför cykeln är Motiviews främsta syfte att uppmuntra aktivitet, vilket förbättrar både den fysiska och psykiska hälsan.

Med hjälp av det globala videobiblioteket i Motiview kan cyklisterna välja att resa lokalt eller åka till platser som de har besökt i sina yngre år.

Kerstin, som bor på centret, har märkt en verklig skillnad i sin förmåga sedan hon började sina träningspass på cykeln: ”Först cyklade jag bara i 10 minuter, vilket jag tyckte var väldigt bra. Men nu kan jag trampa i 30 minuter och köra nästan en halv mil! Och dessutom gör jag det på Paris gator!”
Så hur hjälper Motiview boende som Kerstin så mycket bättre än cyklar utan videor? Det beror på att det ger personer med rörlighetsbegränsningar en känsla av frihet. De som är rullstolsbundna i vanliga fall kan nu välja vilken plats de vill besöka, oavsett om det är lite längre ner på vägen mot Karlstad eller hela vägen till Milano. Dessutom hjälper det att instrumentpanelen för att välja videor är mycket lätt att använda, vilket innebär att den fungerar för många människor, oavsett vilken funktionsnedsättning de har.

Stöder personalen i att leverera bättre service

Anna-Karin Skoglund, arbetsterapeut inom vård- och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun, är imponerad av hur bra Motiview engagerar dem hon tar hand om.
”Det är min roll att få människor att aktivera sig och att arbeta med dem som har dagliga problem med att komma ut och röra på sig. Motiview hjälper mina patienter till både kropp och själ, och det i sin tur gör dem mer aktiva och företagsamma på andra områden i sitt liv.”
Några av kommuncentrets patienter har suttit i rullstol länge, men med hjälp av att köra med Motiview-systemet kan de nu gå med en rullator.

Skapat en passion för att träna

Selene Edqvist, rehabiliteringsassistent, minns en patient som kom till centret med dålig cirkulation i benen. Men sedan hon började använda Motiview med sin cykling behöver hon inte ens använda sina stödstrumpor längre.
Kerstin har en liknande historia: Motiview har hjälpt henne att återfå sin självständighet. “Om jag vill gå upp ur sängen eller sitta i en stol så behöver jag inte be dig om hjälp. Jag kan göra det själv.” Anna-Karin förklarar att det är förändringar som dessa som gör hela skillnaden. “Det är en sådan glädje att se de människor du bryr dig om bli lyckligare och mer alerta!”
Ann-Sophie Gustafsson, som är projektledare på centret, sammanfattar skillnaden som Motiview gör för deras centrum som helhet: “Utan den motivation som Motiview-videorna ger skulle vi aldrig ha kunnat hjälpa dessa patienter på samma sätt, eller åtminstone inte utan att anställa många fler rehabiliterare.” Ann-Sophie tror att Motiview är precis den typ av motivationsverktyg som ger människor en passion för att träna och som uppmuntrar deras rehabilitering.

Tags: No tags

Comments are closed.