Road Worlds for Seniors

Home » Road Worlds for Seniors

Road Worlds for Seniors är en tävling för äldre och personer med demens.

Motitechs arrangemang Road Worlds for Seniors är ett unikt mästerskap som gör det möjlig för äldre och personer med demens att delta i ett världsomfattande sportevenemang – även om de kanske bor på ett sjukhem eller har nedsatt funktionsförmåga.

Det handlar om att ge cyklisterna känslan av att delta i en tävling och en gemenskap mellan boende och sjukhem tvärs över landsgränserna. Vi vill uppmuntra äldre att tävla, ha skoj och bli aktiva samtidigt. Vi vill fokusera på möjligheter istället för diagnoser och vi är stolta över att samarbeta med en grupp av likasinnade partners, på lokal, statlig, nationell och internationell nivå – alla med ett gemensamt mål.

Full length body size photo of elder woman in red suit sunglass gesturing like winner isolated on bright yellow color background.

Så här fungerar det

Road Worlds for Seniors är en tävling för äldre och personer med demens.

Under Road Worlds for Seniors använder cyklisterna film- och cykelkonceptet Motiview. Alla som har Motiview kan delta gratis.

Med Motiview blir deltagarna motiverade att cykla genom ett globalt urval av över 2 000 filmer, inklusive lokala filmer från hemtrakten. Och medan de trampar runt på gårdar läggs distansen in i Motiview-systemet och cyklisterna samlar in km under veckorna som tävlingen pågår.

Kombinationen av träning och visuell stimulering från filmerna från Motiview-biblioteket motiverar till ökad aktivitetsnivå bland de äldre. Dessutom ger det dem möjlighet att besöka kända platser från viktiga platser i deras liv samt resa världen runt till platser de vill se. Att kunna gå tillbaka i minnet är speciellt viktigt för dem som lever med demens. Och när det väcker bra minnen till liv från kända platser, till exempel hemstaden eller favoritresmålet, skapas bra samtal som gör att band knyts. Både mellan cyklister och anställda på sjukhemmen.

Vi vill fira ALLA prestationer och personliga segrar! Därför kommer alla som deltar i Road Worlds for Seniors att belönas med e egen medalj, oavsett om de cyklar 50 eller 1 500 km. Ytterligare priser går till dem som cyklat längst och ett team hedras med titeln ”Crew of the Year”, som går till de anställda som bäst stöttat och uppmuntrat sina cyklister.

”Det var inte alla som var så intresserade från start, men de blev motiverade av varandra och gemensamma sessioner på cykeln. Detta har lett till att många som inte hade cyklat förr började cykla och det var väldigt bra”, säger Denise, och tillägger att de har rest världen runt med hjälp av Motiview-biblioteket ”Vi har fokuserat på att vi är ett lag och att detta är ett lagarbete. Så vi har publicerat resultaten på tavlan var dag så att vi har kunnat följa hur vi ligger till.” Denise Goodwin, välbefinnandeansvarig på Galanos House, Storbritannien –Ja, jag ser mycket fram emot cykel-VM, det blir roligt. Det är otroligt vad detta gör med mig. Nu är dagen räddad! Det är så jag upplever det när jag cyklar och ser en film. Jag känner mig definitivt bättre och känner stor glädje. Och jag ser alltid fram emot de dagar när jag får cykla. Efteråt känner jag mig trött på ett tillfredsställande sätt, det är viktigt!”, Ruth (101)
Cherry Garth

The results

Road Worlds for Seniors arrangerades för första gången i september 2017 då Motitech ingick ett samarbete med Bergen2017 som var arrangör för UCI:s cykel-VM i Bergen. Road Worlds for Seniors blev därmed en del av folkhälsokampanjen för mästerskapet och redan första året hade mästerskapet stor framgång.

Mer än 5 000 cyklister och 260 lag anmälde sig till årets Road Worlds for Seniors, som markerade starten på det femte mästerskapet. 26 dagar senare tillryggalades imponerande 156 413 km, vilket motsvarar ett avstånd på nästan fyra gånger runt jordklotet! Totalt sex länder låg bland de 10 bästa lagen och cyklisterna – många av dem närmare 100 år eller äldre – kunde fira personliga segrar och en fantastisk laginsats.

Trots fjolårets utmaningar med pandemin och den påverkan på årets tävling som det innebär på grund av många fortsatta lokala restriktioner och utmaningar med att hantera utbrott av covid-19, blev Road Worlds for Seniors 2021 ett lyckat arrangemang med mer än 60 % ökning av deltagarantalet jämfört med fjolårets arrangemang.

Och resultatet och feedbacken från årets arrangemang visar att Road Worlds for Seniors är en viktig aktivitet för många och att arrangemanget växer och skapar uppmärksamhet på nya marknader runt om i världen.

Totalt deltog 11 nationer i mästerskapet: Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland, Storbritannien, Kanada, Schweiz, Israel, Singapore och Australien. Och hela 13 cyklister cyklade över 1 000 km på de 26 tävlingsdagarna som tävlingen varade, vilket är helt fantastiskt!

NYA OCH GAMLA VÄRLDSMÄSTARE

Hela 36 lag cyklade över 1 000 km och även om det var en jämn kamp hela vägen till slutet, kunde Bruyere Village från Kanada kamma hem titeln som världens bästa lag efter att ha tillryggalagt 14 271 km. Och en stor del av detta är tack vare engagemanget från Norman Cóte. Norman Cóte 86 år och redan trippelvärldsmästare, var inställd på att försvara titeln för fjärde gången. På andra plats bland herrarna kom brittiska 99-åriga Ken Judd, som visade sitt sanna engagemang genom att påbörja träningen sex månader tidigare – och han var fast besluten att slå rekordet från i fjol.

I damklassen kunde Cathrine Myhr från Furuset Seniorsenter i Norge ännu en gång titulera sig världsmästare för damer och som en stark ledare i sin klass. Men i kampen om de andra platserna på pallen var det väldigt spännande.

Tre cyklister kämpade intensivt om silver och brons under tävlingens sista dagar. Eftersom Road Worlds for Seniors startar och slutar på lokal tid i varje land, blev Australiens hoppfulla Dorothy Robinson tvungen att vänta i 14 timmar innan hennes konkurrenter från Norge och Kanada hade korsat mållinjen.

Få reda på mer

Portrait a smiling senior woman dancing in front of a blue background. She is dressed in bright clothing with sunglasses on and is smiling.

Vi har som mål att Road Worlds for Seniors ska bli världens största idrottsevenemang mätt i antalet deltagare.

Att skapa ett globalt arrangemang och bygga upp en stark gemenskap för att stötta våra fantastiska cyklister är något vi på Motitech brinner för. Road Worlds for Seniors gör det möjligt för folk att delta – oavsett ålder, funktionsnivå eller var du är i världen. Genom att använda Motiview-biblioteket som motivation för att cykla och logga km på km kan folk tävla och utforska platser runt om i världen från sin egen stol. Och arrangemanget har skapat ny internationell vänskap då cyklisterna kan ”besöka” varandras hemstäder med hjälp av filmbiblioteket! 

Vi vill uppmuntra ännu fler äldre att ha kul, tävla och vara aktiva på samma gång. Road Worlds for Seniors gör att cyklisterna blir en del av något större, en global rörelse för att öka fokuset på en bättre och mer aktiv ålderdom. Och alla med en Motiview-licens deltar helt gratis!

Läs mer för att ta reda på hur enkelt det är att delta!

Kontakta oss

65455

Get In Touch

Consent(Required)